Grind draagt zijn steentje bij

Dat is ook zo. Deze “steentjes” uit de Maasrivier legden via de Maas een ongelofelijke weg af vanuit de Ardennen. Dat ene kleine steentje uit de vroegere stroomgebieden van de Maas zit later misschien wel bij u in de fundering of muren thuis of in uw straat.

Grind is dus een afzettingsgesteente en heeft een paar unieke kwaliteiten zoals de hardheid, zuiverheid en is onbeperkt recycleerbaar. Het is dus moeilijk om een goede vervanger voor grind te vinden omdat het zo een duurzaam product is.

Het wordt dan ook enkel in hoogwaardige toepassingen gebruikt. Als u wilt weten wat dit zoal is, kijk dan eens in uw omgeving. Asfalt en beton bevatten immers bijna altijd Maaslands grind.

Steengoed Projecten CVBA heeft meerwaardige projecten ontwikkeld via grindontwinning in Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi, Maasmechelen en Lanaken. De vzw Belbag is de sectorfederatie en behartigt dan weer alle niet-commerciële belangen van de grindproducenten in Limburg.

Zij vertegenwoordigt de sector naar de buitenwereld en meer in het bijzonder naar de overheid. Belbag zetelt als overkoepelende organisatie bijvoorbeeld in het paritair comité en het projectgrindwinningscomité.

Tegenwoordig wordt er op een duurzame manier gedacht over grindontginning. Ontginningsbedrijf Steengoed Projecten kijkt niet alleen naar het commerciële, maar in eerste instantie naar  herbestemming van de gebieden met een maximale maatschappelijke return. Dankzij de herbestemming van deze grindgebieden wordt zowel de toekomst van Limburg als van duizenden werknemers die in de grindverwerkende industrie actief zijn veilig gesteld.

Daar komt nog bij dat er unieke nieuwe natuur- en recreatieparken ontstaan die perfect zijn voor actieve natuur- en waterbeleving.

 

De site Bichterweerd, nabij Rotem, is één van deze uitzonderlijke omgetoverde grindgebieden. Het is momenteel een paradijs voor een verscheidenheid aan zeldzame vogelsoorten. Als je meer een actieveling bent, kan je genieten van het spectaculaire uitzicht op deze site vanop de dijk tijdens een wandeling of een fietstocht.

De site Bichterweerd is maar één voorbeeld van de verschillende gebieden die samen het Rivierpark Maasvallei vormen. In dit Rivierpark is er voor ieder wat wils, van wandelen, fietsen tot avontuurlijke waterbeleving!